fredag 25 mars 2011

Taormina, Babillionia scuola - 25 marzo, l'ultima giorne

Dopo due settimane in la classe di principiante io capisco l'italiano abbastanza buono. Ma, parlo ancoroa è molto difficile - è anche scrivo è difficile.
Gli insenganti parlano molto lentamente e distinto, e in il mercato vicino loro sono molto paziente.
Stasera c´è una cena di arrivicerci alla scuola. E domani io returno a Stoccolma.
Le due settimane avuto molto interessante e io vorrei ritorno a Taormina presto da avanzo in l'litaliano.
Ciao e arrividerci tutti in Babiliona!
Christina

onsdag 23 mars 2011

Sprakresa till Sicilien - onsdag 23 marzo

Utflykten till tempeldalen i lordags var toppen, forsta stoppet i Villa romana - ca 2000 kvm golv var tackta av mosaik med fantastiska bilder av djur, myter, manniskor osv.
Sedan vidare till tempeldalen - det mesta hade forstorts av kartagerna men en del stod kvar som hade overlevt jordbavningar under tusentals ar.

Sondag regnade det (igen) och Maj-Britt o jag tog bussen till Naxos dar vi promenerade mellan cafeer och restauranger o ot o drack. Ingen buss fanns nar vi skulle hem sa det fick bli taxi. Sen bjod jag Maj-Britt pa middag o TV hos mig. Hon bor i ett litet rum utan tv.

Mandag lektioner som vanligt, inget program, vi skulle ses senare pa kvallen pa en bar men jag var for trott o somnade.

Tisdag - eftermiddagen tillbringade jag tillsammans med Maj-Britt pa hennes balkong med en flaska vin i vantan pa foredraget som vi skulle ga pa senare. Det handlade om gamla myter och legender och jag forstod nastan allting. Var larare ar mycket duktig att forklara.

Idag ska vi aka direkt efter lektionerna till Syrakusa sa ingen mer uppdatering av bloggen idag.

fredag 18 mars 2011

Språkresa till Sicilien 2011 - fredag 18 mars

Klar med dagens lektioner. Eftermiddagens aktivitet börjar lite senare: Lezione di cucina con Donatella.
Imorgon utflykt till tempeldalen - Agrigento, på andra sidan ön. Vi startar 7.00 på morgonen! På söndag får vi roa oss själva.
Nu blir det ingen uppdatering av bloggen förrän på måndag.

Språkresa till Sicilien 2011 - torsdag - ledig

Vaknade kl 6 igen – himlen klarblå – solen på väg upp så nu steg jag upp och satte mig på balkongen och kollade soluppgången. Ledig idag så jag tänkte egentligen ha sovmorgon men nu blev det soluppgång i stället. Frukost på balkongen – solen värmde direkt. Äntligen ser jag den omtalade utsikten över havet och Italiens stöveltå på andra sidan.

Läser lite läxor, passar på att tvätta kläder eftersom det är torkväder och går iväg för att möta MajBritt. Vi tar bussen upp till Castelmola – ca 2 km brant uppför på snirkliga o smala bergsvägar. Ofattbart hur han köra bussen här? Värre än trollstigen - värre än till systrarnas!

Jättegullig liten stad – vi är nästan högst upp på berget. Man kan gå lite högre men vi avstår. I stället sätter vi oss på en bar o dricker mandelvin – skitgott. Ska köpa med mig en flaska hem.

Etna visar nästan hela toppen – bara några små moln klistrar sig fast där. Utsikten är imponerande liksom bebyggelsen utefter bergssidorna.

Vi promenerar ned. Lunch i Taormina och sen fortsätter vi promenaden nedåt ända till stranden. Många trappsteg blir det. Även om solen skiner o det är varmt så är det ingen som badar.

Vi tar linbanan tillbaka upp till Taormina och går till BamBar för att ta en Granita – en specialitet här påstås det och konstaterar att det är en typisk sorbé.

Stegräknaren visar att vi gått 14.000 steg i dag och det känns – dags att gå hem o vila och läsa på lite till på läxan tills imorgon.

Språkresa till Sicilien 2011 - onsdag


Imorse vaknade jag kl 6 och från min säng såg jag att himlen var blå! Äntligen. En timme senare var vi insvepta i den eviga dimman igen – jag borde ha gått upp o kollat på utsikten kl 6!

Lektioner förlöper som vanligt – Donna fattar inget – hennes man har gjort läxan åt henne men den är ändå fel. Vår lärare är oerhört tålmodig.

Sallad till lunch – skolans kock är suverän. Sen bär det av till Etna. Vädret är omväxlande regn, ösregn, åska och en och annan solstråle men när vi kommer upp till Etna befinner vi oss ovanför molnen och har solsken. Blåser hårt, lite kallt men en FANTASTISK upplevelse. Vi tittar på lavaströmmarna från 2002 – det utbrottet varade i 9 månader. Nu är det fina vägar där. Slutkanten av lavaströmmen är ca 10 m hög. Etna är en aktiv vulkan men ”ofarlig” - magman kokar nånstans 3 km under toppen så alla utbrott sker i småkratrar runt om ungefär 1000 m under toppen. Och lavan kallas lat för den rör sig långsamt – 20 m/tim vid utbrott.

När vi kommer hem igen är det mörkt och regnar som vanligt... Går till min kvartersbutik och köper tomater, mozzarella, basilika o olivolja samt ett speciellt bröd som bakas för hand här i trakten. Så jag får caprese med bröd till middag. Skitgott. Till detta ett vitt vin – finns många sorter som produceras här.

Kollar nyheterna på TV – vi ska kolla TV eller lyssna på radio – jag kollar TV för då ser man i alla fall om dom pratar om Japan eller krigen i Afrika.

Nu ska jag göra dagens läxa. Imorgon är vi lediga pga 150-årsjubileet av Italinens enande men det verkar inte som om det blir några festligheter – här vill dom inte vara enade ….

Skolan är i alla fall stäng pga detta och jag har stämt träff med Majbritt från Sverige – om det inte ösregnar – så ska vi göra nån utflykt tillsammans i morgon.


Språkresa till Sicilien 2011 - tisdag

Lektioner på förmiddagen. Pasta till lunch. Skolkafeterian serverar vatten, öl eller vin till maten men jag håller mig fortfarande till vatten på lunchen. Två föredrag på eftermiddagen – jag förstod kanske 10%. Men dom säger att det är viktigt att lyssna – det blir passivt lärande. Vädret – lite varmare men fortfarande mulet.

Läxa – jag ägnar fyra timmar åt den men är ändå inte säker på alla ord o fraser som vi ska kunna imorgon. Detta blir hårt. Tittar på Tv, dricker vin, äter ost o prusciutto och somnar tidigt.


Språkresa till Sicilien 2011 - kursstart

Måndag morgon - kallt, ska duscha o i badrummet finns en värmefläkt som jag slår på. Börjar sen duscha o pang så slocknar allting.

Torkar av mig i mörkret o letar efter säkringar men ingen har gått i lägenheten. Kommer ihåg att hyresvärden talade om att en nyckel gick till elskåpet utanför – börjar leta – min lägenhet ligger en trappa ned från gatuplanet och till slut hittade jag elskåpen, ute på gatan och kunde återställa huvudsäkringen som slagit ifrån.

Kommer till skolan i god tid vid 8.30-tiden. Registrering. Vi bjuds på morgonkaffe i caffeterian. God cappuccino!

Kort information och presentation ”mi chiamo Christina”... Vi som är beginners beginner behöver inte göra testet – vi går direkt till vårt klassrum. Vi är 4 stycken – Mary o Donna från USA, Ingrid från Tyskland och jag.

Första dan är det tillåtet med engelska men inte från imorgon. Och idag slipper vi läxa.

Lunch, efter skoldagens slut kl 13, kan beställas på skolan – dagens rätt eller ”fantasy sallad” - som jag väljer idag, jättegott.
Eftermiddagen information på italienska – vi som är beginners beginner har fått en resumé på engelska i förväg av vår lärare.

Inför utflykten till Etna får vi veta att det är bra med mössa o vantar! Så jag går o köper en halsduk – det blåser kallt så jag behöver den även nu. Trodde det skulle vara varmare. Rundvandring i Taormina – guidas både på italienska och engelska på 50+ programmet. Föreläsning 1,5 tim på italienska om Sicilien och hur man lär sig språk – men jag förstod mer än väntat.

Middag på skolan – bruschetta, en med soltorkade tomater och en med champingoner i olja, köttbullar i citronlöv, tomatsallad, tiramisau, bröd, vin o vatten. Allt var mycket gott – och första två timmarna konverserade vi på italienska – långsamt o knaggligt, men så småningom dominerade engelska o tyska. Det finns en till svenska – så hon o jag ordväxlar ibland. Kvällen avslutas vid 22-tiden då alla håller på att falla ihop av trötthet. Mary i min grupp är 18 år och kommer från San Fransisco. Hon är den enda som inte är 50+. Men hon verkar ändå trivas. Men jag tror att hon var tröttast ikväll.

Tittar på TV en stund – bra för språkinlärningen – och dricker ett glas Etna Rosso. Ska bläddra igenom dagens anteckningar innan jag lägger mig. Sen somnar jag nog rätt snabbt misstänker jag.

Språkresa till Sicilien 2011 - dag 2

Söndag – ösregn – hittar en affär med billiga paraplyer – det håller till kvällen. Går promenad i regnet – ska ju fördriva förmiddagen här i Catania. Hittar en marknad med frukt grönsaker och färskostar av alla de slag. Köper inget.

Buss till Taormina mitt på dan – slingriga småvägar in i alla städer på vägen – jag har medvetet valt mjölkbussen för att få lite siteseeing. Busschauffören svär o tutar åt alla bilister som försöker smita framför.
Sista biten upp till Taormina påminner om Trollstigen – ofattbart att bussen kan klara alla dessa hårnålskurvor.
En halvtimmes promenad i ösregn återstår för att nå min destination – ingen hyresvärd på plats. Ringer på fel dörklockor för att adressen jag fått är inte uppdaterad. Får kontakt per tel och måste vänta ytterligare en halvtimme i ösregnet.

Äntligen inne – tror inte att nån har bott här på länge – lägenheten är utmärkt men iskall. Klinkergolv – tur att jag har med mig sandaler som jag kan ha som tofflor. Sätter på värmen. Packar upp mina kläder – det mesta har blivit blött. Hittar en hårtork och blåser torrt fleecejackan.


Går ut o handlar vatten, ost, bröd, ägg, proscutto crudo och vin: Etna Rosso. Äter en god middag baserad på dessa råvaror. Vinet är lätt men gott.
Tittar på TV och försöker förstå vad dom säger.
Utsikten är nu noll – dimma har lagt sig över alltsammans.
Imorgon börjar skolan.


Språkresa till Sicilien 2011

Lö 12/3

Off season – därför knepigt med flyg. Jag åker dit med Brussel Airway , mellanlandar i Brüssel. - Vilken skillnad mot flygplatser i Amerika! Matställen som serverar fräsch mat. Känns nästan civiliserat.

Inflygningen över Sicilien var fantastisk – ettt molntäcke låg över hela ön och ur det stack Etna upp i solnedgången – fantastiskt vackert!
Ankomst till Catania på kvällen. Lite ruffiga kvarter men hotellet är helt ok. Lite hård säng men utmärkt service och frukost.
Går ut på kvällen till en fiskresturang på samma gata. Ingen rusning precis – det finns plats för ca 50 pers och jag är ensam en timme – sen kommer en familj på 3. Äter grillade hunmmerbarn – men det är gott. Husets vita vin - ingen höjdare.